Wij Verzekeren

WGA eigen risico drager

Op 1 januari 2017 ben je ook verantwoordelijk bent voor de tijdelijke werknemers die ziek uit dienst gaan. Dit zijn 10 jaar WGA-lasten bovenop 2 jaar loondoorbetaling bij ziekte!

Wil je je publiek verzekeren via het UWV of zelf de controle houden over zieke en re-integrerende (ex-)medewerkers? In het laatste geval kun je eigenrisicodrager worden. Je brengt het risico onder bij een verzekeraar.

Daarom Wij WGA eigen risico drager verzekering

 • Vakkundig advies bij complexe vraagstukken
 • Wij regelen de aanmelding eigenrisicodrager bij de belastingdienst
 • We kunnen grote verzekeraars meenemen in ons advies
 • Af te sluiten in combinatie met het eigenrisico-dragerschap voor de Ziekte Wet
 • Vaak minder premieschommeling bij een private verzekeraar

Wat kan je gebeuren?

 • Een tijdelijke werknemer gaat ziek uit dienst en na 2 jaar komt hij in de WGA. Je ziet de ex-werknemer nooit meer, maar betaalt nog wel 10 jaar lang de kosten
 • Je zit bij het UWV en vraagt je af wat zij doen aan re-integratie van de zieke werknemer
 • Je bent niet tevreden over de re-integratie inspanning van het UWV.

Wat is gedekt?

 • De WGA-uitkeringen die je maximaal 10 jaar moet verrichten aan (ex-) werknemers die (deels) arbeidsongeschikt zijn
 • De re-integratie van de zieke werknemer.

Extra dekkingsmogelijkheden:

De WGA eigenrisicodrager-verzekering wordt vaak afgesloten samen met een polis voor de eigenrisicodrager voor de ziektewet. De verzekeraar is dan vanaf dag één betrokken bij de ziekmelding. Zo voorkom je dat een medewerker eerst 18 maanden bij het UWV loopt, zonder dat er iets wordt gedaan aan re-integratie.

Wat te doen bij schade?

Na 42 ziekteweken meld je de medewerker aan bij het UWV of de verzekeraar WGA-eigenrisicodrager. Zij vertellen je wat je moet doen als de medewerker na 2 ziektejaren instroomt in de WGA.

Hoe komt de prijs tot stand?

De premie van de eigenrisicodrager-polis hangt af van de loonsom, de grootte van de onderneming, verzuimhistorie en de sector. In een persoonlijk gesprek met onze adviseur, aan tafel of telefonisch, bespreken wij jouw omstandigheden en maken een gerichte offerte.

Veelgestelde vragen:

Wat is het verschil tussen privaat verzekeren en publiek verzekeren?

Publiek verzekeren: De regeling wordt uitgevoerd door UWV en wordt betaald met een gedifferentieerde premie. Hoe hoger het aantal uitkeringen binnen het bedrijf, hoe hoger de premie aan het UWV.

Privaat verzekeren: je draagt zelf het risico en dekt dat af met een garantieverklaring van een verzekeraar. Dit betekent dat je in de praktijk meer invloed hebt op de uitkeringslasten, omdat een verzekeraar meer doet aan re-integratie dan het UWV.

De premie is gebaseerd op een inschatting van toekomstige WGA-uitkeringen en deels op het aantal uitkeringen binnen jouw organisatie.

Voor welke datum moet ik mijn keuze voor privaat verzekeren voor Ziektewet en WGA kenbaar maken?

Deze keuze moet voor 1 oktober worden gemaakt. Omdat dit een nieuwe situatie is, moeten verzekeraars ook hun reeds afgegeven garantieverklaringen vernieuwen.

Dat betekent dat elke werkgever die al eigenrisicodrager is, opnieuw de keuze moet maken om dat vanaf 2017 te blijven.

Wie vraagt voor mij de garantieverklaring aan?

Dat doet de verzekeraar bij wie je het WGA risico onderbrengt.

Wat is het verschil tussen WGA-vast en WGA-flex?

WGA-vast betreft de vaste werknemers van een bedrijf, WGA-flex betreft de werknemers met een tijdelijk dienstverband. Uiteindelijk is er in de verplichtingen van de werkgever naar vaste en flex-medewerkers geen verschil meer.

Je bent nu dus ook 10 jaar verantwoordelijk voor de WGA-lasten van tijdelijk personeel welke ziek uit dienst gaat (of binnen 4 weken na einde dienstverband alsnog ziek wordt).

Altijd goed advies...

 • Open ma t/m vrij 8:30 - 17:00
 • Advies via chat en telefoon
 • Direct afsluiten via onze website
 • Persoonlijk advies op ons kantoor

Bezoek

Stationsweg 3E
9726 AC Groningen

Postbus 8211
9702 KE Groningen

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.